Ombyggnad & renovering
Bostadsrättsinnehavaren har, enligt Bostadsrättslagen och föreningens stadgar, ansvar för att lägenheten hålls i ett bra skick. Man brukar säga att bostadsrättsinnehavaren har ansvar för det inre underhållet.
Om du vill renovera eller bygga om är det viktigt att känna till att en hel del åtgärder kräver tillstånd av föreningen. Ibland krävs dessutom bygganmälan av Stockholms stadsbyggnadskontor. Självklart måste du ha fått sådana tillstånd innan du påbörjar din ombyggnation. Den som i samband med renovering söker ROT-bidrag behöver föreningens organisationsnummer: 716460-1804.
När behövs tillstånd av föreningen?
Större ombyggnationer kräver ett skriftligt tillstånd av styrelsen. Ska du göra något som kräver bygganmälan eller bygglov av Stadsbyggnadskontoret måste du också alltid ha tillstånd från styrelsen. Exempel på ombyggnad som kräver tillstånd är sådant som påverkar bärande konstruktioner (golv, vägg, tak), vattenledningar, avlopp eller el-central.
Observera att det alltid krävs tillstånd av föreningen för bilning även om grannen under ger sin tillåtelse. Skälet för detta är att det är föreningen som har ansvaret för fastighetens bjälklag.
Hur får man tillstånd?
Ansökan om tillstånd för ombyggnad skickas skriftligen till föreningen.
Till ansökan ska bifogas fackmannamässiga ritningar (som tydligt visar vad som ska göras). Om åtgärden kräver bygganmälan hos Stadsbyggnadskontoret ska kopia av deras beslut också bifogas ansökan.
På vilka tider får man bygga om?
Ombyggnadsarbeten (buller) får endast förekomma på följande tider:
- Vardagar: kl 08:00 – 19:00
- Lördagar och söndagar: kl 10:00 – 17:00
- Övriga tider och på helgdagar är inga störande arbeten tillåtna.
Informera grannar i god tid vid störande arbeten, exempelvis genom anslag i porten.
Den som anlitar hantverkare är ansvarig för att hantverkarna känner till och också följer de regler som gäller i vår förening. Detta gäller oavsett om du själv har flyttat in i lägenheten eller ej.
Vattenavstängning
Alla avbrott i VA-systemet ska meddelas till boende tre dagar i förväg. Ett skriftlig meddelande ska sättas upp med tydlig information i båda trappuppgångarna. I informationen ska tidpunkt och kontaktuppgifter till den praktiskt ansvarig för åtgärden framgå.
Avstängning görs med fastighetens huvudkran. Använd inte någon separat vattenstam. Avstängning av värmeventiler kan ske separat för respektive stam, enligt ritning. Vid byte av stam och vattenrör ska boende som påverkas av renoveringen kontaktas i god tid.
Heads(frisörsalong) samt Sabai Song (restaurang) ska kontaktas före varje avbrott i VA-systemet och överenskommelse ska ske när det passar dem att utföra arbetena.
Det får inte utföras några längre avbrott i VA-systemet under dagtid hos dem.
Normalt brukar 09.00-09:30 vara en lämplig tid för eventuellt avbrott.
Ventilation
Ventilationen i fastigheten är en så kallad Stockholmsventilation. Principen är att badrummet har separata självdragskanaler för till- och frånluft. Tilluften tas in i marknivå på skuggsidan. Frånluften stiger termiskt ut genom frånluftsgaller vid badrumstaket via tegelkanalen i skorstenen. På sommaren, när skorstenstoppen är varmare än luftintaget på gården, skapas undertryck i kanalen som gör att frånluftsflödet tar fart och sval ersättningsluft sugs in i badrummet. Bostädernas kök och boningsrum hade egna frånluftskanaler och tilluftsventiler i yttervägg.
Dessa kanaler och ventiler får inte sättas igen, både till- och frånluft ska vara i drift.
Fläkt får under inga omständigheter kopplas till imkanalen, dvs. fastighetens ventilationssystem. I kök får en kåpa monteras, alternativt en köksfläkt med kolfiltertillsats utan koppling till ventilationssystemet. Inte heller i badrummet får fläkt anslutas till fastighetens ventilationssystem. Husets bostäder har självdrag, s.k. Stockholmsventilation.
Hissar
Hissarna ska kläs med skyddspapp och inte överbelastas under ombyggnad.
Byggavfall, skräp och damm
Byggavfall, verktyg m.m. får inte förvaras i föreningens källare, vind, entréer, våningsplan, trapphus eller övriga gemensamhetsutrymmen. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar också för att eventuellt damm och liknande skräp från renoveringen städas bort från dessa utrymmen (t.ex. våningsplan, trapphus, entréer) senast i slutet av arbetsdagen.
För att få ställa storsäckar (Bigbag eller liknande) på trottoarerna krävs polistillstånd. Läs mer på www.anmalstorsack.se.
Bygganmälan hos Stadsbyggnadskontoret
Större ombyggnadsåtgärder kräver bygganmälan hos Stadsbyggnadskontoret. På Stadsbyggnadskontorets hemsida finns förteckning över vad som kräver bygglov respektive bygganmälan. Ingrepp i bärande konstruktioner (exempelvis ingrepp i bärande väggar eller bilning i golv för att flytta avlopp) kräver bygganmälan – och tillstånd från föreningen, enligt ovan. Se Stadsbyggnadskontorets hemsida http://www.stockholm.se/sbk
Hyreslägenheter får inte byggas om
Bor du i föreningens hyreslägenhet gäller andra regler. En hyreslägenhet får inte byggas om av hyresgästen. Hyreslägenheten ska återlämnas i ursprungligt skick när hyreskontraktet sägs upp. (Eventuella ombyggnationer ska utföras av fastighetsägaren, dvs av föreningen.)