Trivselregler
Allmän aktsamhet
- Tänk på att vara aktsam om och vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.
- Om akut skada inträffar i huset ta i första hand kontakt med fastighetsskötaren (felanmälan). För ej akuta ärenden kontakta styrelsen.
Säkerhet
- Kontrollera att ytterporten i fastigheten går i lås efter in- och utpassering.
- Släpp inte in någon okänd person i fastigheten.
- Lämna inte källardörrar olåsta.
- Var försiktig med eld.
- Din lägenhet ska vara utrustad med brandvarnare.
Gemensamma kostnader
Iaktta sparsamhet vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Byt kranpackning när vatten står och droppar. Kostnader för vatten betalas av alla boende gemensamt.
Tvättstuga
Bokningsschema och särskilda ordningsregler finns anslagna i tvättstugan. Bokning kan endast ske genom markering med låsbar cylinder.
Ny cylinder kan beställas av Electrolux Hemtjänst i Ljungby, tel. 0372-665 01. Vår taveltyp är T-94 med nummer 29 987, 500-kombinationen, artikelnummer 988 916 110. Färgen på låset skall vara blå och det egna gamla lägenhetsnumret ska ingraveras på låset. Både det gamla och nya lägenhetsnumret står på medlemslistan bredvid bokningstavlan.
Cyklar, barnvagnar, rullatorer, pulkor mm
Cyklar ska förvaras i cykelrummet eller i cykelstället på gården. Cyklar bör inte parkeras på trottoaren intill huset på så vis att det hindrar tillgång till sopluckor i gatunivå. Av brand- och utrymningsskäl får ingenting förvaras på våningsplanen.
Hissar
Om du renoverar kom ihåg att våra hissar ska kläs med skyddspapp och inte överbelastas. Se Ombyggnad & renovering.
Källare
I källaren får personliga tillhörigheter endast förvaras på avsedd plats. Gångarna måste ovillkorligen hållas fria från saker och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i källaren. Porten ut mot Artillerigatan är en nödutgång för restaurangen i huset och ska hållas fri.
Husdjur
Innehavare av husdjur är skyldig att övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i direkt anslutning till fastigheten. Plocka upp djurets spillning.
Störningar
För att alla ska trivas är det viktigt att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse kan bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som till exempel i trapphus, hiss och tvättstuga. Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa från kl. 22.00 på kvällen till kl. 07.00 på morgonen. Bullrande arbeten (exempelvis borrning) får endast förekomma på följande tider:
08:00 - 20:00
Andrahandsuthyrning
Upplåtelse i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och ska innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem (namn och personnummer) som ska hyra lägenheten.
Läs mer på Uthyrning i andra hand.
Namnskyltar
Namnskylt för postfack och dörr beställs via föreningen. Lägenhetsägare får sitt namn på skylten bekostat av föreneningen. Utöver detta kan, på egen bekostnad, fler namn tilläggas under förutsättning att personen är folkbokförd på adressen och är stadigvarande boende där. I väntan på att skyltar levereras ansvarar den boende själv för temporära namnskyltar.
Inga egna skyltar eller lappar får i övrigt sättas upp, med undantag för de temporära namnskyltar som nämns ovan. Temporära skyltar får dock ej sättas upp på sådant sätt att de lämnar bestående skador eller märken.
Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder är du skyldig att se till att det repareras. Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Vattenskador kostar mycket pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.
Förändringar i lägenheten
Förändringar i lägenheten får göras i enlighet med gällande lagstiftning och föreningens regler. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång. Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför störande arbete i lägenheten. Borrningsarbeten bör inte ske efter normal kontorstid. (Se även avsnitt ”Störningar”.)
Hyreslägenhet
En hyresgäst får i princip inte göra några förändringar alls i lägenheten. Kontakta styrelsen eller förvaltaren innan någonting förändras i lägenheten.
Om du ska flytta
Den som övertar din lägenhet måste godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Ta därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen.