Öppna spisar
Efter kontakt med både SKFM Lars Sundström och Stockholms Brandförsvar har vi sammanställt nedanstående regler och goda råd.
Före eldning
Använd bara torr ved som är tämligen finhuggen. Björkved är bäst och ger i allmänhet inga gnistor som kan flyga ut i rummet. Avfall, målat eller tryckimpregnerat trä, spånplattor och dylikt får av miljöskäl inte brännas i de öppna spisarna. Avfallsbränning orsakar dessutom mycket sot i rökkanalerna.
Om rök från eldning sprids mellan olika lägenheter beror det ofta på s.k. bakdrag i skorstenskanalerna. Bakdrag innebär att någon av skorstenskanalerna tjänstgör som friskluftskanal till lägenheten eftersom uteluft inte kommer in i lägenheten i tillräcklig mängd genom de vanliga friskluftsintagen. Bakdraget kan ta med sig rök in i lägenheter där det inte eldas. Friskluftsintagen skall därför alltid vara i öppet läge i lägenheter där det eldas och spisens spjäll skall alltid vara stängt där det inte eldas. Observera att ett stängt spjäll inte innebär hermetiskt tillsluten rökkanal.Av säkerhetsskäl måste alltid en springa finnas så att rökgaser kan komma ut även om man av misstag skulle stänga spjället för tidigt.
Beräkningar visar att det kan kosta bostadsrättsföreningen över tretusen kronor extra per år och lägenhet i uppvärmningskostnader om spjället i öppna spisen alltid är öppet i stället för stängt när eldning inte sker.
Att tända en brasa
Börja alltid med att öppna spjället helt en stund före eldningen så att luften i rummet kan börja röra sig uppåt i skorstenskanalen.
Använd så finhuggen ved som möjligt i början och lägg in veden så tätt att de brinnande vedträna sedan ”värmer varandra”, men ändå så glest att elden får luft. Använd helst braständare så att veden snabbt börjar brinna och därmed värmer upp skorstenskanalen så att det inte röker in. Tändvätska bör undvikas, dels av miljöskäl, dels för att det är farligt att hälla tändvätska på pyrande eld för att få fart på den vilket man kan frestas göra. Stäng av eventuell spisfläkt vid eldningen.
Öppna helst ett fönster alldeles före antändningen. Den hastigt inströmmande luften brukar då gå ut genom skorstenen och ge drag år rätt håll. Detta är också en bra metod för att ”vända” en brasa som ryker in. Efter en stund kan fönstret stängas om luft kommer in genom friskluftsintagen. Stryp inte lufttillförseln för hårt när brasan har tagit sig.
Använd eldgaffel och se till att brasan hela tiden brinner ordentligt. Pyrande vedträn orsakar onödig rök och dåligt drag. En rätt eldad vedbrasa lämnar bara koldioxid och vattenånga, varför någon rök knappast syns.
Efter eldning
Stäng spjället när elden har slocknat.
Det är viktigt att veta att glöd kan finnas kvar flera dagar i en askhög. Risken för kvarvarande glöd minskar om man ser till att all ved brinner upp ordentligt och att askan efter eldningen sprids ut något i spisen i stället för att rakas ihop till en hög.
Askan får inte kastas förrän den har legat ett par dagar i den öppna spisen eller under motsvarande tid förvarats i obrännbart kärl och därefter vid kontroll befunnits vara helt släckt. Fukta gärna askan med lite vatten innan den kastas. Bränder i soprum med stora rökskador som följd är inte ovanliga i Stockholm.
Aska efter vedeldning kan tas tillvara och spridas över gräsmatta och rabatter (men inte i potatislandet).
Eldning i öppen spis innebär att eldstaden suger ut stora mängder varm inneluft. Ibland är verkningsgraden negativ, d.v.s. brasan suger ut mera energi än vad den själv ger i form av strålvärme till rummet. Att elda i den öppna spisen är ett sätt att skapa trivsel men ingen bra metod för att skapa värme i lägenheten.
Vi vill påminna om att fungerande brandvarnare är obligatorisk i alla lägenheter.